Mitella Klimatizacija: Kad stari klima uređaj treba promijeniti?

objavljeno u: Novosti | 0

Klima uređaj već imate, ali koliko je star?

Klima uređaj već imate, ali koliko je star? 4, 7 ili 12 godina? Kada staro postaje prestaro i da li je baš nužno čekati da se postojeći uređaj pokvari kako bi ste se odlučili na kupnju novog? Zajedno ćemo proći kroz najbitnije informacije o klimatizaciji i novim tehnologijama te probati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Jedan od najboljih načina za povećanje razine udobnosti u modernom domu je upravo klima uređaj, tim više ako se uzmu u obzir vremenske promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. Upravo radi popularnosti i brojnih ekoloških direktiva, tehnologija klima uređaja se ubrzano razvijala i to do te mjere da su moderni klima uređaji poput znanstvene fantastike naspram onih od prije 15 i više godina.

Naravno, to ne znači da je vaš stari klima uređaj automatski za baciti, već da je ovisno o modelu i starosti, a i vašim potrebama, možda samo vrijeme da se zapitate „kada je stara klima prestara“?

Razlozi za kupnju novog uređaja

Mnogo je faktora za uzeti u obzir: cijena novog uređaja, stanje starog uređaja, potrebna jačina hlađenja i grijanja, jamstvo, dostupnost rezervnih dijelova, buka prilikom rada, sustavi filtracije, dodatne funkcije i automatizacije, način upravljanja, Wi-Fi dostupnost, vrsta korištenog rashladnog medija i mogućnost nadopune istoga te naravno sve popularniji faktor: dizajn.

Energetska efikasnost

No, od svih navedenih, potrošnja je najvjerojatnije prvo pitanje koje se postavlja u usporedbi kod uređaja poput klima uređaja, koji su naravno: potrošači. U ovom području napredak je ujedno i najizraženiji te su novi klima uređaji razreda A+++ višestruko isplativiji od starih koji se sada nalaze ispod niskog A razreda. Ovisno o modelu i energetskom razredu vašeg starog uređaja, vjerojatno je da će se novi klima uređaj i sam ubrzo isplatiti. Efektivno ulažete u buduću uštedu.

Najveći doprinos napretku u energetskoj efikasnosti doprinio je prijelaz na invertersku tehnologiju, koja laički rečeno osigurava da klima uređaj sam, na pametan i štedljiv način, postupno regulira jačinu rada i potrošnju električne energije. Puno efikasnije nego da ga sami palite i gasite.

Ono što će vas možda iznenaditi je da klima uređaji energetskog razreda A++ ili A+++ više nisu rezervirani samo za najskuplji cjenovni raspon. Ne samo da su puno dostupniji , već uz bolju efikasnost nude i pregršt novih tehnologija. Kada kupujete moderan klima uređaj mora se uzeti u obzir sve što on nudi.

Filtracija zraka

Prije svega to je moderna filtracija zraka. Jednako kako je prije bilo uobičajeno kupiti klima uređaj s filterom grube ili fine prašine, tako je danas normalno da klima uređaj uz njih ima i neku vrstu kompozitne filtracije. Ovisno o brandu, isti ili slični filter može se nazivati drugačijim imenom, ali su se kroz godine razvili neki standardni tipovi. Najpopularniji su filteri s aktivnim ugljenom, elektrostatičnim vlaknima, vitaminom C, ionima srebra, „cold catalyst“, katehinski ili antialergijski. Oni vas štite i od najsitnijih čestica, rješavaju se neugodnih mirisa, povećavaju kakvoću zraka i generalno čine zrak zdravijim.

Posebno se ističu premium modeli klima uređaja koji dolaze s Plazma filtracijom ili UV lampom. Oni se uspješno, do čak 99%, rješavaju raznih virusa, bakterija i plijesni. Ovo su uređaji s najmodernijom filtracijom i posebno su došli do izražaja u doba pojave virusnih pandemija, onečišćenja zraka i povećane osjetljivosti i alergija.

 

Kliknite za kvalitetu – kliknite na Mitellu!