Na koji način radi brodski klima uređaj?

objavljeno u: Novosti | 0

Brodski klima uređaji rade na sličan način kao i klima uređaji za kućnu upotrebu, ali su prilagođeni za rad u morskim uvjetima. Ovi uređaji koriste kompresorski ciklus kako bi uklonili toplinu iz zraka u unutrašnjosti broda i otpustili je izvan broda.

Postupak rada brodskog klima uređaja uključuje sljedeće korake:

Usisavanje zraka – Klima uređaj usisava topao zrak iz unutrašnjosti broda kroz povratni kanal.

Kondenzacija – Toplina koju je klima uređaj usisao iz unutrašnjosti broda prenosi se na rashladni plin koji teče kroz zavojnicu kondenzatora. Rashladni plin se hladi i kondenzira se u tekućinu dok se toplina otpušta izvan broda.

Ekspanzija – Tekući rashladni plin prolazi kroz ekspanzijski ventil i pretvara se u hladni plin. Kao rezultat ovog procesa, temperatura rashladnog plina se drastično smanjuje.

Isparavanje – Hladni rashladni plin teče kroz zavojnicu isparivača i apsorbira toplinu iz zraka koji prolazi kroz nju. Kao rezultat ovog procesa, hladni zrak se distribuira kroz unutrašnjost broda.

Ciklus se ponavlja – Kada rashladni plin apsorbira dovoljno topline iz zraka, ciklus se ponavlja i proces se nastavlja sve dok se željena temperatura ne postigne u unutrašnjosti broda.

Brodski klima uređaji mogu biti opremljeni različitim funkcijama, kao što su automatsko podešavanje temperature i vlage, samodijagnostika i upravljanje putem daljinskog upravljača. Također mogu biti opremljeni posebnim filterima kako bi se uklonili mirisi, prašina i ostali zagađivači iz zraka unutar broda.