Zašto curi voda na unutarnjoj jedinici klima uređaja?

objavljeno u: Novosti | 0

Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih može curiti voda na unutarnjoj jedinici klima uređaja. Evo nekoliko čestih uzroka:

  1. Začepljeni ili zapušeni odvodni kanal: Klima uređaj ima odvodni kanal koji treba osigurati da kondenzirana voda koja se stvara tijekom hlađenja ispravno otječe. Ako je kanal začepljen ili zapušen, voda se može nakupljati unutar jedinice i početi curiti. To se često događa zbog nakupljanja prljavštine, prašine ili algi. Trebali biste provjeriti odvodni kanal i očistiti ga ako je potrebno.
  2. Prevelika količina kondenzacije: Ako je klima uređaj postavljen na vrlo nisku temperaturu ili radi kontinuirano u vrlo vlažnim uvjetima, može se stvarati više kondenzacije nego što odvodni kanal može izbaciti. To može dovesti do curenja vode. Pokušajte smanjiti postavljenu temperaturu ili koristiti funkciju reguliranja vlage ako je dostupna.
  3. Oštećeni ili začepljeni odvodni crijevo: Odvodno crijevo može biti oštećeno ili začepljeno, što može uzrokovati curenje vode na unutarnjoj jedinici. Provjerite crijevo da biste bili sigurni da je cjelovito i da nema prepreka.
  4. Nepravilno postavljen ili instaliran klima uređaj: Ako je klima uređaj loše postavljen ili instaliran, može doći do problema s odvodom vode. Na primjer, ako je unutarnja jedinica nagnuta prema naprijed umjesto prema stražnjem dijelu, voda se može nakupljati umjesto da odvodi.

Ako se problem nastavi i ne možete ga riješiti sami, preporučljivo je pozvati stručnjaka za klimatizaciju kako bi pregledao uređaj i otklonio eventualne probleme.