Kako Pravilno Montirati Brodski Klima Uređaj: Vaš Vodič za Hlađenje na Moru

objavljeno u: Novosti | 0

Planirate provesti ljeto na moru u svom plovilu?

 

Ništa ne može poboljšati vaše iskustvo kao savršeno montiran i funkcionalan brodski klima uređaj. U ovom blogu, Mitella Klimatizacija – vaš stručnjak za klimatizaciju, montažu i servis – donosi vam sve što trebate znati o pravilnoj instalaciji klima uređaja na vašem brodu, kako biste uživali u hladnom i svježem zraku čak i usred ljetnih vrućina.

Odabir Idealnog Mjesta za Vaš Klima Uređaj

Jedinica treba biti ugrađena na najnižem mogućem mjestu, ali ne na samom dnu broda niti u prostoru strojarnice. Osigurajte zaštitu odabranog mjesta za ugradnju od izravnog kontakta s parama koje izlaze iz potpalublja ili strojarnice. Ugradnja na najnižem mogućem mjestu (na primjer ispod kreveta, na klupi u blagovaonici ili u donjem dijelu ormara) i ugradnja ispuha na najvišem mogućem mjestu stvaraju idealne uvjete za strujanje zraka. Ovaj način ugradnje sprječava usis izlaznog zraka (nepoželjan usis zraka koji izlazi iz jedinice). Planirajte sve priključke koji moraju biti izvedeni, uključujući zrakovod, odvod kondenzata, priključke za dovod i odvod morske vode, priključke električne energije, mjesto za ugradnju upravljačkog panela i ugradnju crpke morske vode kako bi bio osiguran pristup opremi radi održavanja i popravaka.

Potrebni Alati i Materijali

Za uspješnu instalaciju potrebni su vam sljedeći alati i materijali:

 • Odvijači: Za pričvršćivanje vijaka potrebnih za instalaciju različitih dijelova klima uređaja.
 • Kliješta: Koriste se za hvatanje i savijanje kabela, cijevi i drugih materijala tijekom montaže.
 • Ključ za cijevi: Za pričvršćivanje cijevi i spojnica potrebnih za dovod rashladnog sredstva.
 • Rezač za rezanje žice / krimp kliješta: Za rezanje i spajanje električnih žica i kabela.
 • Bušilica i nasadni bit 7/8“: Za bušenje rupa potrebnih za pričvršćivanje klima uređaja na brodsku konstrukciju.
 • Pila: Za rezanje i oblikovanje materijala poput drveta ili plastike za prilagodbu montaži uređaja.
 • Traka za zrakovod: Koristi se za brtvljenje spojeva i curenja na zrakoplovnom sustavu klima uređaja.
 • Izolacijska traka za kablove: Za izolaciju električnih žica i sprječavanje kratkih spojeva.
 • Teflonska traka za brtvljenje navoja: Za brtvljenje spojeva cijevi i priključaka kako bi se spriječilo curenje rashladnog sredstva.
 • Brtveni materijal za brtvljenje armature koja prolazi kroz trup broda: Za osiguranje nepropusnosti spojeva između armature klima uređaja i trupa broda.
 • Montažni materijal za pričvršćenje jedinice, crpke, filtra, rešetki i upravljačke ploče: Uključuje vijke, matice, podloške i druge potrepštine potrebne za čvrstu i sigurnu montažu svih dijelova klima uređaja.

 

Postavljanje i Spajanje

Važno je da klima uređaj stoji na čvrstoj vodoravnoj podlozi i da je odvod kondenzata usmjeren naniže prema adekvatnom ispušnom mjestu. Ovo osigurava efikasno odvođenje kondenzata i sprječava potencijalne probleme s blokadama ili curenjem.

Završni Koraci i Provjere

Nakon montaže, provjerite sve spojeve i odvode kondenzata kako biste osigurali njihovu nepropusnost i ispravno funkcioniranje. Koristite vodu za testiranje odvoda kondenzata i provjerite nema li curenja.

Zaštita i Održavanje

Da biste osigurali dugotrajnost i efikasnost vašeg klima uređaja, važno je redovito ga održavati i zaštititi od izravnog kontakta s parama iz potpalublja ili strojarnice.

Mitella Klimatizacija stoji uz vas kao pouzdan partner u osiguranju optimalne klimatizacije vašeg plovila.

S nama, kvaliteta i profesionalnost su zagarantirani – kliknite za kvalitetu, kliknite na Mitellu.

Budite spremni za ljeto na moru

Ne dopustite da vas visoke temperature iznenade tijekom vaših morskih avantura. Pravilno montiran i učinkovit klima uređaj osigurava da vaš boravak na brodu bude ugodan i opuštajući, omogućavajući vam da se fokusirate na uživanje u ljepotama mora.