Kako provjeriti freon u klima uređaju?

objavljeno u: Novosti | 0

Praktični vodič za provjeru nivoa freona

Provjeravanje razine freona u klima uređaju obično se obavlja korištenjem manometara koji se spaja na cijevi vanjske jedinice klima uređaja. Dva manometra – jedan za visoki tlak i jedan za niski tlak – zajedno pokazuju tlak u sustavu, što serviseru omogućava da odredi razinu freona u klima uređaju.

Kao što smo spomenuli, za mjerenje tlaka u sustavu koriste se manometri, a za vakumiranje i provjeru nepropusnosti koristi se vakumska pumpa. Za provjeru nepropusnosti većih klima, sustav se stavlja pod tlak, pri čemu se koristi azot.

Nedostatak freona u standardnim on-off klima uređajima može se utvrditi pomoću dviju bakrenih cijevi koje povezuju unutarnju i vanjsku jedinicu. U režimu hlađenja potrebno je da obje cijevi budu hladne. Ako su zamrznute ili uopće nisu hladne, to je znak da nešto nije u redu s klimom, a najčešće je problem u curenju freona.

Nedostatak freona na inverter klimama teško je utvrditi bez alata i opreme. Većina novih klima uređaja ima sustav samodijagnostike koji će sam upozoriti na bilo kakav problem u radu, ako postoji. Ako klima ne prikazuje nikakvu grešku, a sumnjate da postoji problem, najbolje je obratiti se stručnoj osobi.

Ipak, ako vas zanima kako provjeriti freon u klima uređaju, znajte da je to delikatan posao i da bi ga trebao obaviti profesionalni serviser. Nepravilno provjeravanje razine freona može dovesti do ozbiljnih problema s klima uređajem, a i ispravna interpretacija manometarskih očitanja zahtijeva stručnost.

Postoje, međutim, neki znakovi koji mogu ukazivati na nedovoljan nivo freona u klima uređaju. Na primjer, ako primijetite da:

-klima uređaj ne hladi dovoljno,

-čujete čudan zvuk ili

-se pojavljuje kondenzacija unutar uređaja,

to bi mogao biti znak da je nivo freona u sustavu nizak. U takvim situacijama važno je pozvati servisera da pregleda klima uređaj i utvrdi uzrok problema.

Mitella Klimatizacija Vaš stručnjak za klimatizaciju, peći, montažu i servis. Pružamo vrhunsku uslugu i udobnost za vaš dom.

Kliknite za kvalitetu – kliknite na Mitellu.