Kako radi klima uređaj?

objavljeno u: Novosti | 0

Klima uređaj je uređaj koji se koristi za hlađenje zraka u zatvorenom prostoru, smanjenje vlažnosti zraka i filtriranje zraka. Glavni princip rada klima uređaja je kruženje rashladnog sredstva kroz zatvoreni sustav cijevi i zavojnica.

Klima uređaj sastoji se od tri osnovne komponente: kompresora, kondenzatora i evaporatora. Kompresor stvara pritisak na rashladno sredstvo (obično plin) i pumpa ga kroz zatvoreni krug. Kondenzator se nalazi vani i koristi se za otpuštanje topline iz rashladnog sredstva. Kondenzator je obično izrađen od metalnih rešetki koje omogućuju prolazak zraka. Evaporator se nalazi unutra i koristi se za apsorpciju topline iz zraka. Evaporator također može smanjiti vlažnost zraka u prostoriji.

Kako klima uređaj radi:

Komprimirani plin u cijevi prenosi toplinu kroz vanjski kondenzator. Toplina se otpušta u okolinu, a rashladno sredstvo se pretvara u tekuće stanje.

Tekuće rashladno sredstvo se prolazi kroz unutarnji evaporator. Na unutarnjem dijelu kondenzira se i oslobađa hladnoća, te uzima toplinu iz zraka.

Ventilator usisava vlažan i topao zrak iz prostorije preko evaporatora, gdje se zrak hladi dok prolazi kroz hladne rešetke.

Hlađeni zrak se vraća u prostoriju, a vlaga koja je kondenzirana na evaporatoru odlazi u odvodnu cijev.

Tekuće rashladno sredstvo se vraća u kompresor, gdje se ponovno komprimira, a zatim prolazi kroz cijeli krug iznova.

Klima uređaji također mogu imati dodatne funkcije poput filtriranja zraka kako bi se uklonili alergeni, prašina i drugi nečistoće, kao i funkcije grijanja za korištenje u hladnijim uvjetima.