Kako dizalice topline rade?

objavljeno u: Novosti | 0

Dizalice topline su uređaji koji koriste toplinsku energiju iz okoline kako bi zagrijali ili ohladili prostoriju ili vodu u kućanstvu. One su učinkovitije od klasičnih grijalica ili klima uređaja, jer umjesto da troše električnu energiju kako bi proizveli toplinu ili hlad, koriste energiju iz okoline koja je besplatna.

Postoji nekoliko vrsta dizalica topline, ali najčešća je zrak-voda dizalica topline. Ona crpi toplinu iz zraka pomoću vanjske jedinice koja se nalazi vani, a zatim koristi tu toplinu kako bi zagrijala vodu koja se koristi za centralno grijanje i toplu vodu u kućanstvu. Vanjska jedinica koristi kompresor kako bi stvorila visoki pritisak na plin koji prolazi kroz nju, a taj visoki pritisak stvara toplinu koja se onda prenosi u unutarnju jedinicu koja se nalazi u kući. Unutarnja jedinica koristi taj topli plin kako bi zagrijala vodu za grijanje i toplu vodu u kućanstvu.

Dizalice topline također mogu biti i geotermalne, što znači da koriste toplinu koju crpe iz tla, a ne iz zraka. One se obično koriste u područjima gdje je tlo konstantno toplo tijekom cijele godine. Postoje i druge vrste dizalica topline koje koriste vodu ili druge izvore topline kako bi zagrijale prostor ili vodu u kućanstvu.