Koji je princip rada krovnog/kamper klima uređaja?

objavljeno u: Novosti | 0

Krovni klima uređaji su vrsta klima uređaja koji se ugrađuju na krov vozila, naročito kamiona, autobusa, prikolica i kamp prikolica. Ovi uređaji rade na principu apsorpcije toplote iz unutrašnjosti vozila i njene eliminacije na spoljašnju stranu.

Postoje različite vrste krovne klimatizacije, ali najčešći princip rada krovne klima uređaje je kružni sistem freona. U ovom sistemu, rashladni gas, poznat kao freon, prolazi kroz kompresor, kondenzator, ekspanzioni ventil i isparivač.

Kompresor stisne freon gas, koji se zatim prenosi u kondenzator, gde se gas kondenzuje i pretvara se u tečnost. Tečni freon prolazi kroz ekspanzioni ventil, koji reguliše protok tečnosti u isparivaču. Kada tečnost freona prolazi kroz isparivač, ona apsorbuje toplotu iz unutrašnjosti vozila, koja se zatim eliminiše na spoljašnju stranu kroz ventilacioni sistem.

Kada se freon ponovo vrati u kompresor, ciklus se ponavlja. Ovo stvara kontinuiranu cirkulaciju freona kroz sistem klimatizacije.

U zavisnosti od modela krovne klime, mogu postojati dodatni elementi, poput filtera, ventilatora i senzora temperature, koji pomažu u održavanju optimalne temperature u vozilu.