Održavanje Sinclair Brodskih Klima Uređaja

objavljeno u: Novosti | 0

U ovom blogu, Mitella Klimatizacija – vaš stručnjak za klimatizaciju, – donosi vam sve što trebate znati o pravilnom održavanju klima uređaja na vašem brodu, kako biste uživali u hladnom i svježem zraku usred ljetnih vrućina.

Povratni ventili

Jedinice s reverznim ciklusom (za grijanje) imaju reverzni ventil koji treba povremeno aktivirati radi očuvanja pokretljivosti unutarnjih dijelova. Zbog toga prebacite klima uređaj jednom mjesečno u režim Grijanje.

Filtar morske vode

Redovito čistite sito filtra radi osiguranja propusnosti za protok morske vode na ulazu u crpku. Redovito provjeravajte da iz ispusta stalno istječe neprekidan mlaz morske vode. Provjerite da usisni koš nije začepljen. Provjerite da crijeva nisu previše savijena, stisnuta ili zapetljana.

Ventilatori

Svakih šest mjeseci podmažite ventilatore uljem SAE20 ili drugim ekvivalentnim uljem. To se ne odnosi na visokobrzinske ventilatore s motorom ugrađenim u kućištu ventilatora.

Čišćenje spirale kondenzatora

Ako je jedinica bila korištena na moru i zatim stajala 48sati, očistite čistom vodom otvore za prolaz/uvodnice radi zaštite od korozije.

Ako je jedinica bila u radu 3 mjeseca, očistite je na sljedeći način:

(1) Isključite napajanje sustava zaštitnim prekidačem na upravljačkom panelu broda i odspojite dovod i izlaz spirale kondenzatora.

(2) Pomoću crijeva otpornog na kemikalije (PVC crijevo unutarnjeg promjera 3/4″ i sl.) priključite dovod spirale kondenzatora na izlaz podvodne crpke otporne protiv kemikalija. Priključite još jedno crijevo na izlaz spirale i drugi kraj crijeva stavite u dole opisanu posudu.

(3) Ispred dovoda crpke stavite odgovarajuće sit ili rešetku i uronite crpku u posudu napunjenu 5% otopinom klorovodične kiseline i čiste vode ili upotrijebite komercijalno dostupnu gotovu otopinu. Otopinu čuvajte u što je moguće većoj posudi (ca. od 20 do 100 litara). UPOZORENJE: Spriječite prosipanje ili prskanje otopine. Ne zaboravite upotrijebiti 30 sva sredstva za osobnu zaštitu, dakle odobrene zaštitne naočale i rukavice otporne na kemikalije. Pridržavajte se svih upozorenja i preporuka proizvođača kiselina ili otopina.

(4) Uključite crpku i pustite otopinu da cirkulira preko spirale kondenzatora tijekom 15-45 minuta ovisno o veličini spirale i stupnju zaprljanosti. Vizualnom kontrolom otopine provjerite je li nečistoća uklonjena

(5) Pustite čistu vodu da cirkulira preko spirale kondenzatora radi otklanjanja viška kiseline iz sustava.

(6) Izvršite restart sustava i provjerite radne parametre da biste se uvjerili da je sustav dovoljno očišćen. Ako je sustav ekstremno zaprljan, može biti neophodno dodatno čišćenje. OPREZ! Radi zaštite okoliša neophodno je zbrinuti svu kontaminiranu otopinu u skladu s važećim propisima.

Filtri za dovod zraka

Otprilike jednom mjesečno provjerite stanje filtra na dovodu zraka, prema potrebi ga očistite. Ako želite očistiti filtar, izvadite ga iz jedinice, operite vodom i ponovo ga ugradite u jedinicu. (Ne čistite filtar komprimiranim zrakom.)

Priprema za zimsku sezonu

Postoji nekoliko načina pripreme opreme za zimu. Neki postupci su prikladniji od drugih. Postoje razni postupci uz primjenu čiste biološki razgradive otopine, nesmrzavajućeg sredstva i vode u omjeru 50/50. Moguće je upotrijebiti bilo koji postupak koji će osigurati strujanje nesmrzavajuće smjese prema dole. Nesmrzavajuća smjesa će istisnuti svu vodu i onemogućiti smrzavanje vode na skrivenim mjestima. Pored toga, kako crpka morske vode koristi obrtno kolo s magnetnim pogonom, obrtno kolo treba demontirati i izvaditi iz komore crpke, očistiti pomoću otopine i ostaviti na toplom i suhom mjestu sve dok uređaj ne bude ponovo u funkcionalnom stanju.

Zaštita i Održavanje

Da biste osigurali dugotrajnost i efikasnost vašeg klima uređaja, važno je redovito ga održavati i zaštititi od izravnog kontakta s parama iz potpalublja ili strojarnice.

Mitella Klimatizacija stoji uz vas kao pouzdan partner u osiguranju optimalne klimatizacije vašeg plovila.

S nama, kvaliteta i profesionalnost su zagarantirani – kliknite za kvalitetu, kliknite na Mitellu